Вие сте тук

Изслушват Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН

Дата на публикуване: 
вторник, 12 Април, 2016 - 10:32
Тема: 

Започва изслушването на кандидатите за поста "Генерален секретар на ООН", съобщава БНТ. В трите дни пред делегатите своите концепции ще представят осемте кандидати за поста. Ирина Бокова - настоящ генерален директор на ЮНЕСКО и номинация на България е втора в изслушването днес в залата на Съвета на ООН.

Всеки от кандидатите ще има възможност да представи визията си за бъдещето на ООН, а след това ще отговаря на въпроси. За отговор са предвидени по 2 минути, така че да има възможност за максимален брой запитвания. Мандатът на Бан Ки-мун, който е генерален секретар на ООН от 1 януари 2007 г., изтича на 31 декември.

Според Устава на организацията ръководителят ѝ се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност на ООН. Очаква се той да започне разглеждането на кандидатурите не по-късно от юли. Нито един от осемте досегашни генерални секретари на ООН не е бил представител на страна от Източна Европа, а и всички са били мъже. Според наблюдатели именно жена от Източна Европа е най-вероятния профил на бъдещия генерален секретар.

В социалните мрежи може да следите новините за изслушването с хаштаг #UNSGcandidates.

Също може да следите новините на живо по уеб телевизията на ООН тук: http://webtv.un.org/ 

Изслушаванията започват в 8:30 сутринта в Ню Йорк или 15:30 българско време.