Вие сте тук

ЕС и Турция все още не могат да постигнат споразумение

Дата на публикуване: 
петък, 18 Март, 2016 - 16:13

Евросъюзът и Турция не могат да постигнат споразумение по четири въпроса, заяви европейски източник в Брюксел, където тече вторият ден от срещата на европейските лидери за решаване на миграционната криза.

„Напредък има, но до този момент няма консенсус по четири въпроса”, заяви източникът, цитиран от БГНЕС. Както разказа дипломатът, първият въпрос се отнася до съответствие на споразумението с международното право. Вторият въпрос касае темата с Кипър и преговорите за влизането на Турция в ЕС, третият е за това кога да встъпи в сила споразумението. Четвъртият неразрешен проблем остава трите милиарда евро помощ за Турция. Лидерите не могат да се разберат както за начина на предоставяне на тези пари, така и за самия факт на отпускането им.

В момента се провеждат срещите на турския премиер Ахмет Давутоглу с ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. Предвидени са разговори и с премиера на председателставащата ЕС Холандия Марк Рюте. Ако те постигнат съгласие, Давутоглу ще се срещна с ръководителите на всички 28 страни от ЕС.