Вие сте тук

Международни усилия срещу тероризма

вторник, 17 Ноември, 2015 - 09:34

Службите във Франция и Белгия продължават издирването на заподозрени организатори на атентатите в Париж докато световните лидери търсят адекватен отговор на терора. Американският държавен секретар Джон Кери пристигна на изненадващо посещение в Париж. Междувременно Русия подкрепи Франция за създаването на международна коалиция срещу джихадистите, съобщава БНТ.

Визитата на Кери не е била предварително известена от съображения за сигурност. “Ще победим Даеш заедно”, обеща държавният секретар и заяви, че Съединените щати са солидарни с Франция в борбата с терористичната групировка “Ислямска държава”. Днес Джон Кери ще бъде домакин на среща с френския президент Франсоа Оланд в американското посолство, който вчера отправи призив за голяма и единна коалиция срещу екстремиската групировка и обяви, че в следващите дни ще се срещне с Барак Обама и Владимир Путин, “за да обединят силите си”.

Днес руската Държавна дума ще разгледа проект за незабавно създаване на международна антитерористична коалиция във връзка с атентатите, извършени във Франция и Ливан. Текстът на предложението обаче изключва Вашингтон от участие в потенциалното обединение срещу терора. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20. Той допълни, че тази тема е била повдигната на срещата на върха в Анталия.

Самият форум приключи с редица отворени въпроси, най-същественият между които е за бъдещето на сирийския президент Башар Асад. Председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск изпитаха затруднения с прибирането от Анталия в Брюксел, тъй като самолетът им беше задържан на летището от съображения за сигурност. Двамата лидери ще трябва да изчакат днес по обяд, за да се върнат в белгийската столица.

Франция ще разшири операциите в Сирия с общо 38 изтребителя, заяви президентът на страната Франсоа Оланд. Те ще пристигнат в района със самолетоносача “Шарл дьо Гол”, който в момента се намира в Персийския залив, но ще бъде предислоциран в източно Средиземно море. Два дни след терористичните атаки френската бойна авиация извърши масирани бомбардировки в неделя вечерта над Ракка – градът, който “Ислямска държава” обявиха за своя столица.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.