Вие сте тук

17 държави-членки на ЕС сключиха споразумение, предотвратяващо вербуването на европейци

Дата на публикуване: 
четвъртък, 22 Октомври, 2015 - 16:32

Седемнадесет държави-членки на ЕС, включително Франция, Германия, Великобритания и Белгия, подписаха в четвъртък международно споразумение, целящо да предотврати вербуването на „чуждестранни терористични бойци“, които пътуват от Европа към зоните на военни действия по света и по-конкретно в Сирия, предаде Агенция Франс Прес.

Създаден от 47-членния Съвет на Европа, новият протокол допълва съществуващите антитерористични мерки и определя незаконния характер на редица действия, свързани със тероризма. Като такива действия се определят и пътуванията зад граница за терористични цели, участието в тренировъчни програми на терористични организации, както и „организирането или подпомагането по някакъв начин на задгранични пътувания за целите на тероризма“ – изрично е посочено, че това включва и финансирането на джихадистки групировки.

„Рядкост е такова споразумение да получи такава единодушна подкрепа от самото начало“, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан на церемонията по подписването в литовската столица Рига.

 Споразумението предстои да бъде ратифицирано от националните парламенти.