Вие сте тук

Давутоглу пише на европейските лидери за бежанците

Дата на публикуване: 
четвъртък, 24 Септември, 2015 - 09:58
Тема: 

Турският премиер Ахмед Давутоглу замина за Ню Йорк, за участие в сесията на общото събрание на ООН, където ще говори за бежанската криза. В края на миналата седмица той обяви намерението си да призове световните лидери да приемат сирийски бежанци. Това стана, след като Давутоглу прие представители на търсещите убежище сирийци, живеещи в лагери в страната му, коментира БНР.

Давутоглу изпрати писма с почти едно и също съдържание до европейските лидери във връзка с мигрантската криза. Той призовава за сътрудничество и солидарност. Такова писмо е било изпратено и до министър-председателя Бойко Борисов.

В него се отбелязва, че масовото преселение на бежанци и мигранти е глобална катастрофа, невиждана от Втората световна война насам. Според турския премиер, сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, за които са необходими ефективно сътрудничество и истинска солидарност.

Давутоглу посочва, че Турция ще продължи да следва политика на отворени врати спрямо сирийците, без каквато и да е дискриминация и ще спазва принципа на неотблъскване.

Към момента в Турция се подслоняват повече бежанци, от която и да е друга страна в света. Броят им надхвърля 2 милиона души, а разходите за тях са близо 8 милиарда долара.

Накрая Давутоглу подчертава, че световната общност, особено ЕС и други европейски държави, а също и международни организации, трябва да се ангажират с по-голямо участие, за да се посрещне тази причинена от хората хуманитарна катастрофа.

Българският премиер Бойко Борисов отговаря, също в писмо, че високо цени усилията, които Турция полага за справяне с огромната бежанска вълна и благодари за доброто сътрудничество:

Споделяме разбирането за необходимост от значително увеличаване на финансирането за Турция..., пише в писмото до Анкара.

На 15 и 16 октомври, в Истанбул, ще се проведе Глобален форум по миграция и развитие.