Вие сте тук

Македония предприе антитерористична операция заради джихадисти

Дата на публикуване: 
четвъртък, 6 Август, 2015 - 11:41

Македонското министерство на вътрешните работи оповести, че е предприело антитерористична операция в няколко градове на Македония за задържане на членове на "Ислямска държава", съобщава БНР.

 Акцията е с цел арести на  заподозрени в участие в паравоенни формации в Сирия и в други райони с военни конфликти, както и на хора, вербували македонски граждани за участие във войната в Сирия, потвърди говорителят на МВР Иво Котевски.

Претърсват се обекти в Скопие, Струга, Куманово, Тетово, Гостивар.

По-рано днес американската авиация нанесе първия удар по "Ислямска държава" от турска база. Атаката срещу позиции на групировката в района на сирийския град Ракка бе извършена с безпилотен самолет, излетял от летището в Инджирлик.

Турция, която дълго време странеше от войната с джихадистите, даде базата си на американците след кървавия атентат в град Суруч в края на миналия месец. В най-близко време в Инджирлик ще бъдат дислоцирани 30 бойни самолета, които ще помогнат за реализиране на турско-американския план за създаване на "зона за сигурност" на сирийска територия и облекчаване на миграционния натиск върху Турция.