Вие сте тук

Русия отправя нови заплахи към Запада

Дата на публикуване: 
сряда, 17 Юни, 2015 - 10:23
Тема: 

Русия ще бъде принудена да насочи въоръжените си сили "срещу онези територии, от които идва заплаха". Това заяви Владимир Путин, след като бе съобщено, че Съединените щати се канят да разположат тежко въоръжение в няколко източно и централноевропейски държави, предаде БНР „Русия трябва да реагира подобаващо, когато възниква някаква заплаха от съседна държава, и да преустрои въоръжените си, за да неутрализира тази заплаха. Ако някой поставя под заплаха наши територии, то ние трябва да насочим нашите ударни средства към тези територии, от които произлиза заплахата. Не ние се приближаваме нанякъде, а НАТО се приближава до нашите граници”, заяви Путин.

Часове по-рано Путин обяви, че Москва ще увеличи ядрения си арсенал през тази година с 40 междуконтинентални ракети. Той каза, че руската армия ще започне в близките месеци изпитания на нов радар за ранно предупреждение, ориентиран в западна посока, а подобно съоръжение ще бъде изградено и за източното направление.

Изявлението предизвика негативна реакция от НАТО и САЩ. Държавният секретар Джон Кери коментира, че новината го обезпокоява: Разбира се, че ме обезпокоява. В сила е споразумението СТАРТ. Опитваме се да се движим в обратната посока. От 90-те години налице има огромно сътрудничество, що се отнася до унищожаването на ядрените оръжия, които са разположени на бившите територии на Съветския съюз. Никой не иска да види връщане назад. Мисля си, че никой не иска да се върне в Студената война.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също критикува решението на Русия да подсили ядрения си арсенал: Тази войнствена риторика е неоправдана, опасна и има дестабилизираща роля, каза Столтенберг.