Вие сте тук

Минималната работна заплата става 380 лв. от 1 юли

Дата на публикуване: 
сряда, 3 Юни, 2015 - 16:40

Правителството потвърди решението си за минималната работна заплата -  360 лева от 1 януари тази година и 380 лева от 1 юли. Постановлението е в отговор на решението на Върховния административен съд, който отмени предишния нормативен акт, защото не е бил обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР.

Министерският съвет одобри създаването на целодневна организация на учебния ден за шестокласниците от есента. За целта общините ще получат допълнително 27,5  милиона лева. Целта е да се намали броят на отпадащите от училище деца и повишаване на качеството на обучение.

Решено беше също да започне укрепването на 1968 свлачища по Програмата за превенция и ограничаване на свлачищата. До 2020 година ще бъдат укрепени също бреговете на Дунав и Черно море. Свлачищата се категоризират в четири групи в зависимост от степента на активност. В първа категория са най-неотложните - 381. Най-много са категоризираните в четвъртата група, които трябва да се наблюдават периодично - 900. За проучване, укрепване и мониторинг на Свлачищата са необходими близо 1 милиард лева.