Вие сте тук

Огромното мнозинство от европейците искат ЕС да продължи да предоставя хуманитарна помощ

петък, 29 Май, 2015 - 13:37

Обществената подкрепа за предоставянето на хуманитарна помощ от ЕС се е увеличила въпреки икономическата криза. Девет от десет граждани (90 %) смятат, че е важно Европейският съюз да продължи финансирането за хуманитарна помощ, което представлява увеличение от два процентни пункта в сравнение с предишното проучване през 2012 г. Почти също толкова много— 85 %, подкрепят финансирането за хуманитарна помощ въпреки икономическата криза в Европа, съобщава Рапид.

Това са някои от основните резултати от последното проучване на Евробарометър относно хуманитарната помощ.

„Солидарността на европейците дава надежда на стотици милиони хора по света, които се нуждаят от помощ за собственото си оцеляване в контекста на конфликти, разселвания и природни бедствия. Гордея се със силната подкрепа на европейските граждани за хуманитарната дейност на Европа: тя е движещата сила, поради която нашият Съюз продължава да бъде позитивна сила в този все по-сложен свят“, заяви Христос Стилианидис, комисар на ЕС по хуманитарна помощ и управление при кризи.

Гражданите на ЕС показват нарастваща осведоменост относно дейностите за хуманитарна помощ на ЕС. Според проучването 76 % от тях имат общи познания за дейността на ЕС в тази област (в сравнение с 68 % през 2012 г.). Съществува също така силна осведоменост относно специфичните действия на ЕС в отговор на големи кризи, като например кризата с епидемията от ебола в Западна Африка.

Европейците избират Интернет като свой предпочитан източник на информация относно хуманитарната помощ, следван от телевизията и пресата.

Мнозинството от отговорилите (84 %) също подкрепят инициативата „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ“ (инициатива за изпращане на доброволци за провеждане на хуманитарни операции по цял свят). Първите доброволци по инициативата „Доброволци на ЕС за хуманитарна помощ“ вече са разпределени в продължение на повече от година в серия от пилотни проекти.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.