Вие сте тук

Кралица Елизабет Втора ще разкрие основните политически планове на новия кабинет на Дейвид Камерън

Дата на публикуване: 
сряда, 27 Май, 2015 - 12:28

Кралица Елизабет Втора ще произнесе днес пред парламента подготвена от правителството на Дейвид Камерън реч, с която ще открие новата сесия на британския законодателен орган, съобщи Ройтерс.

В нея тя ще представи законодателната програма на новото правителство на Консервативната партия. С най-голям интерес се очаква да стане ясно кога ще има референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС и какви промени иска преди това Камерън да постигне в рамките на ЕС.

Британският премиер бе преизбран на 7 май с обещанието да префасонира връзките на страната си с останалата част от блока на 28-те, преди да даде възможност на британците да решат дали искат да останат в него.

Сред мерките, които се очакваше да бъдат откроени в речта, е реформа в законодателството за защита на човешките права с цел да бъде отслабено влиянието на Европейския съд за правата на човека. Часове преди началото на речта обаче няколко вестника писаха, че плановете за това се отлагат. Заради силната опозиция, вклчително в редиците на консерваторите, срещу идеята да бъде заменена европейската конвенция по правата на човека с друг закон правителството ще се задоволи на този етап просто да  обяви бъдещи консултации по темата, посочи Франс прес, като цитира в. "Дейли телеграф".

Още една полемична тема е икономическата програма, в която се планира орязване на социалните разходи с 16,9 милиарда евро. Друго много важно нещо, което се очаква да обяви Елизабет, е ангажиментът на консервативното правителство да не вдига данък общ доход, ДДС и осигуровките през следващите пет години, пише в. "Дейли телеграф".

Кралицата ще разкрие плановете на кабинета да прокара закон, който ще позволи организирането на референдум за оставане/излизане от ЕС до края на 2017 г. За да бъде подчертана сериозността на Камерън, проектозаконът ще бъде внесен още утре в парламента. Утре Камерън започва и европейска обиколка, по време на която ще се срещне с френския президент Франсоа Оланд в Париж и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

 

Текстът е на БТА