Вие сте тук

МВнР поиска разяснения във връзка с изказването на руския министър на външните работи

Дата на публикуване: 
петък, 22 Май, 2015 - 14:34

Българската страна подчерта, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

На 21 май 2015 г.  заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов покани на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София г-н Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната), гласи съобщение на българското външно министерство. От руската страна бяха поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Република Македония. Пред руската страна бе представена подробно българската позиция в подкрепа на  териториалната цялост и суверенитета на Република Македония. Подчертано бе, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония.

Руският представител подчерта, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското. Българската страна прие това разяснение. В същото време посочи, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция. Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.

Българската страна подчерта също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни се съгласиха, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и изложиха различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.