Вие сте тук

България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония

Дата на публикуване: 
четвъртък, 21 Май, 2015 - 09:33

Изсостря се тонът в дипломатическите отношения между Москва и София. Поводът е изказване на руския външен министър Сергей Лавров, който намеси България в несъществуваща подялба на Македония. Часове по-късно българският му колега Даниел Митов нарече думите му „крайно безотговорни внушения”, предаде бТВ.

"Външни фактори са причина за събитията в Македония", заяви Лавров в реч пред горната камара на парламента в Москва. Той допълни, че Македония е тласкана по пътя на събитията в Украйна и Йемен, тъй като е отказала да подкрепи антируските санкции и е дала зелена светлина за прокарване на тръбата на газопровода "Турски поток".

"Много опасно е, че в момента някой се опитва да задейства албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава беше подписано Охридското споразумение. А сега започна да се говори, че Македония трябва да се федерализира или даже по-далеч, изказват се идеи - защо ли да не бъде разчленена: една част да бъде дадена на Албания, а друга на България", каза Лавров.

Последва официална позиция на българския външен министър Даниел Митов:

„Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа.

Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение”.