Вие сте тук

Комисар Ансип ще проведе диалог с гражданите в София

Дата на публикуване: 
петък, 17 Април, 2015 - 13:38

Възможно е в България да бъдат поставени първите основи на стратегията за цифровия единен пазар на ЕС. Заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, ще пристигне в София на 20 и 21 април, за да участва в диалог с гражданите заедно с Гергана Паси, цифров шампион, т.е. застъпник за цифровите технологии, за България. Това ще даде възможност на всички граждани да участват в дебата и да споделят очакванията си за бъдещето на Европа като цяло и по-конкретно относно цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи своята стратегия за цифровия единен пазар на 6 май, съобщават от ЕК.

В София заместник-председателят Ансип ще се срещне и с президента на България Росен Плевнелиев, министър-председателя на България Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той ще произнесе реч при откриването на конгреса WebIT за Централна и Източна Европа, най-мащабната среща в областта на информационните технологии (ИТ) на представители на предприятия и предприемачи в региона. Заместник-председателят Ансип ще говори и на конференция по въпросите на електронното управление, организирана от Българската асоциация за информационни технологии, с участието на български министри и депутати.

На 21 април Европейската комисия организира публичен дебат с Андрус Ансип в София на бул. Черни Връх 51, Paradise Center, ет.1 от 14:30 до 16:00 ч. като тогава ще коммисарят ще отговаря на въпросите на присъстващите в залата, както и на тези, зададени в социалната мрежа Twitter с хаштаг #EUdialogues.

Преди посещението си заместник-председателят Ансип заяви следното: „Цифровият единен пазар се изразява всъщност в „цифровизиране“ на основните свободи на единния пазар на ЕС и насърчаване на растежа и създаването на работни места на нашия континент. Хората трябва да могат свободно да прекосяват националните граници по интернет, точно както правят офлайн. Трябва да помагаме на иновативни предприятия в целия ЕС да растат, вместо да остават ограничени до националния си пазар. Това е важна възможност за България, която притежава динамичен ИТ сектор и редица примери за успех и огромен потенциал за създаване на работни места и за растеж.“