Вие сте тук

Г-7 обвърза падането на санкциите срещу Русия със спазването на Минските споразумения

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Април, 2015 - 09:35

Срещата на външните министри на страните от Г-7 приключи в германския град Любек. Дипломатите обсъдиха актуалните световни теми, между които Украйна, Иран и Йемен. В заключителното комюнике след края на срещата министрите обвързаха вдигането на санкциите срещу Русия с пълно спазване на Минското споразумение от Москва. В комюникето се призовава още за изтегляне на тежките оръжия от Източна Украйна, предаде БНР.

Русия отново не присъства на форума заради анексията на Крим. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е домакин на срещата, заяви след края на консултациите: Искаше ни се да бяхме в състояние Русия да участва във формата Г-8, а не Г-7. Но ние следяхме прилагането на Минските споразумения и решаването на конфликта в Украйна. Това означава Русия да спазва поетите от нея ангажименти.

Министрите от Г-7 приветстваха още рамковото споразумение между шестте световни сили и Иран по ядрената програма на Техеран. Дипломатите призоваваха Иран да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия на ООН при проверката на спазването на поетите ангажименти. Преговорите за окончателно споразумение по иранската програма продължават следващата седмица, допълни Щайнмайер.

Иран и шестте световни сили /петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия/ сключиха рамково споразумение в Лозана на 2 април. Окончателно споразумение по иранската ядрена програма трябва да бъде договорено до края на юни. Министрите на външните работи на Г-7 обявиха днес, че ще продължат да подкрепят усилията за намиране на трайно решение на спора относно иранската ядрена програма до 30 юни. Решението трябва да гарантира, че иранската ядрена програма има изключително мирен характер и че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Срещата на Г-7 се проведе в Любек на фона на масови протести на демонстранти. Около 3500 полицаи обезпечаваха сигурността в града.