Вие сте тук

Нормандската четворка призова за спазване на примирието в Украйна

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Април, 2015 - 09:44

Външните министри на страните от „нормандската четворка” призоваха страните в украинския конфликт за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойните действия, се казва в публикуваното съвместно изявление след срещата в Берлин, цитирано от световните агенции.

„Изразяваме загриженост от последните случаи на сблъсъци през уикенда, включително използването на тежки оръжия в района на Широкине и летището на Донецк”, се подчертава в документа. „Призоваваме всички страни да прекратят сблъсъците и да покажат готовност за пълно спазване на прекратяването на огъня и изтегляне на тежките оръжия”.

Министрите призоваха и за изтеглянето на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра, както и всички видове танкове. Тристранната контактна група и специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съгласуват графика за тази цел.

„Изказваме силна подкрепа на усилията на мисията на ОССЕ за установяване на постоянно присъствие в районите, нуждаещи се от мониторинг на деескалация на ситуацията”, се казва в изявлението. „Подкрепяме действията на мисията за деескалация на ситуацията около Широкине и летището в Донецк и призоваваме всички страни да сътрудничат с ОССЕ”. Министрите призовават и да се предостави постоянен достъп на наблюдателите на ОССЕ, което се предвижда от техния мандат и от споразумението в Минск.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна беше домакин на преговорите, подчерта, че „нищо в Украйна не е лесно, това не е новост”. „По време на днешните преговори отново станаха ясни различията в мненията на Киев и Москва”, добави той. Дискусиите снощи са били „много дълги, много интензивни и отчасти много противоречиви”, заявил е Щайнмайер.

Германският външен министър подчерта, че страните нямат избор, освен спазването на споразуменията, постигнати в Минск през септември и февруари. „Всички знаем, че пред нас стои дълъг път, но ще направим всичко по силите си да продължим този процес”. Според него работните подгрупи ще се занимават с проблемите на сигурността, процеса на произвеждане на избори в контролираните от сепаратистите райони, подновяването на размяната на военнопленници и подобряването на икономическото положение в Източна Украйна.

Малко след преговорите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните не са успели да постигнат споразумение по украинските искания за разполагане на миротворчески сили.