Вие сте тук

ЕС е готов да наложи нови санкции на Русия

Дата на публикуване: 
петък, 13 Февруари, 2015 - 13:21
Тема: 

Лидерите на страните от "нормандската четворка" ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви френският президент Франсоа Оланд. Той потвърди, че ако договореното спиране на огъня не бъде спазвано, на дневен ред отново ще бъде налагането на още санкции на Русия, съобщава БНР.

Ако примирието се спазва, санкциите постепенно ще бъдат премахнати, каза Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира, че ако Русия не приложи изцяло новите договорености от Минск, ще получи нови санкции.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че допълнителните индивидуални санкции, за които вече беше решено да влязат в сила в понеделник, няма да се отлагат: Ние сме сигурни, че натискът от наша страна може да окуражи Русия да приложи това второ споразумение от Минск, това са нашите надежди. Много сме предпазливи, обаче заради лошия си опит с първите договорености от Минск. Доверието ни в добрата воля на президента Владимир Путин е ограничено, затова  трябва да се придържаме към решението си за санкциите, каза Туск.

Допълнителните санкции предвиждат към списъка за замразяване на активи и забрана за пътуване в Европа да бъдат добавени още 19 души и 9 организации.