Вие сте тук

НАТО разширява присъствието си в Източна Европа

Дата на публикуване: 
петък, 6 Февруари, 2015 - 09:40
Тема: 

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа – Алиансът обяви създаването на шест координационни центъра в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, съобщава БНТ.

Няма да има струпване на натовски войски, нито ще се разполагат допълнително съюзнически сили.

НАТО създава международни сили за бързо реагиране – около пет хиляди войници и офицери, които няма да се намират всички на едно място, а ще служат в своите държави. Когато има нужда обаче, част от тях ще бъдат готови да се разположат в Европа в рамките на два или три дни.

Тези сили трябва да са комплектовани до 2016 година и ще се изпращат на мисия с решение на Северноатлантическия съвет. През това време Германия, Холандия и Норвегия вече обучават тяхна временна замяна.

За координиране на тези сили се създават шест командни центъра – в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. В тези щабове ще работят по около 50 души, като няма да има бойни части и техника.

Една от причините е Русия, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг:Няма непосредствена заплаха, но причината за увеличаване на присъствието ни в източната част на Алианса и за създаването на сили за бързо реагиране, за увеличаване броя на силите за отговор, е поведението на Русия на изток – промяната на границите чрез използване на сила, анексиране на част от друга държава – Крим, и дестабилизирането на Източна Укрйна. Наблюдавахме това и в Грузия и Молдова. Това е в отговор и на нещата, които виждаме на юг. Основната ни цел е да сме сигурни, че в бъдеще, при променяща се обстановка, НАТО ще може да защитава всички съюзници от каквато и да е заплаха.

Алиансът увеличава и броя на силите за отговор – от 13 хиляди те стават 30 хиляди. Досега са били използвани за охрана на Олимпиадата в Лондон, на изборите в Афганистан, да оказват помощ по време на урагана Катрина и след земетресението в Пакистан.