Вие сте тук

ЕП отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж

Дата на публикуване: 
вторник, 13 Януари, 2015 - 11:42

„Насилието с калашници няма да ни накара да се откажем от нашите европейски ценности“, обеща председателят на ЕП Мартин Шулц, споменавайки имената на 17-те души, убити миналата седмица при нападенията на Charlie Hebdo и еврейския супермаркет. След като запазиха минута мълчание, политическите групи в ЕП направиха изявления. Някои видяха в изразената от милиони граждани в цяла Европа и в целия свят солидарност възраждане и утвърждаване на основните европейски ценности, съобщават от ЕП.

„Тези 17 карикатуристи, журналисти, полицаи, служители и граждани от еврейски произход бяха убити, тъй като представляват за фанатиците нещата, които те не могат да понасят: критика, чувство за хумор, сатира и свободно слово“, заяви г-н Шулц. „Не трябва да позволяваме страхът, антисемитизмът, ислямофобията и омразата да подкопават основните ни ценности: свободата на словото и свободата на печата, толерантността и взаимното уважение“, заяви той.

Ален Ламасур (ЕНП, Франция) изрази възхищението си от милионите граждани, които заляха улиците с „цунами от човечност“, като „мощен вик на братство между всички народи на Европа“. „11 януари 2015 г. е рождената дата на Европа на хората (...), обединени в своите ценности срещу омразата“, заяви той и добави, че „първата универсална ценност, изразена от европейците, е мирът и задължението за опазването му чрез защитата на различията, на всички различия“.

„Аз заявявам, както и милионите други хора по целия свят, че ние никога няма да отстъпим“, заяви г-жа Перванш Берес (С&Д, Франция). „Когато дадено бедствие застигне един от нас, ние не трябва да позволяваме на никого да ни раздели. Всички ние сме Charlie, паднали дори без някой бог да го е пожелал. Нашият идеал е демокрацията. Нека я защитим със специална награда „Сахаров“ за Charlie Hebdo“, предложи тя.

Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) заяви: „без значение какво се случва, нашите ценности няма да се променят, защото вярваме в свободата на изразяване на мнение и свободата на религията. Страданието трябва да засили решимостта ни да дадем отпор на тези атаки; то трябва да ни сближи, защото само ако работим заедно, ще успеем да надвием предизвикателствата“.

Ги Вехофстад (АЛДЕ, Белгия) заяви: „Нека не забравяме, че сред тримата убити полицейски служители има чернокожа жена, мюсюлманин и французин. Това е свидетелство, че нашите общества са мултикултурни и върховенството на закона създава възможности за всички. И все пак, от Мадрид до Лондон и Париж, трябва да признаем и една грешка: тези терористи са наши деца, които са родени тук, отгледани тук и загинали тук.“

„Франция скърби, но застава твърдо срещу тези екзекуции на журналисти, полицейски служители и граждани като единен фронт, бариера срещу варварството“, заяви г-н Патрик Льо Ярик (ЕОЛ/СЗЛ, Франция). „Трябва да работим заедно за премахването на тероризма, (...) за разрешаването на диалектиката сигурност/мир. Не можем да жертваме сигурността на олтара на свободата, нито свободата на олтара на сигурността (...), нито можем да изоставим на произвола на съдбата толкова много квартали, млади хора и деца“.

Мишел Риваси (Зелените/ЕСА, Франция) заяви: “Нашите мисли са със 17-те жертви, артисти и журналисти, полицаи, християни, евреи, атеисти и мюсюлмани. Не бива да падаме в капана на фанатици и демагози. Това не е война между цивилизациите. Трябва да избегнем и друг капан – погребването на нашите граждански свободи под снаряжения за сигурност”.

Найджъл Фараж (ЕСПД, Обединено Кралство) критикува политическите лидери за тяхната военна намеса в Средния Изток. „Всъщност, това, което направихме, е да събудим дълбоко възмущение сред голяма част от мюсюлманската общност. (...). Позволихме на проповедници на омразата да се разхождат, изговаряйки неща, които са напълно неприемливи. Резултатът от всичко това е пета колона, живееща в нашите държави, настроена изцяло срещу ценностите ни”.

Марин Льо Пен (независима, Франция), заяви: „Първото ни задължение към жертвите е да наречем с името му това, което ги уби. Не тероризмът го направи. Тероризмът е средство. Това, което ги уби, е ислямският фундаментализъм. Той убива по целия свят, погубвайки хиляди хора. Трябва също да сме критични и към себе си. Способна ли е Европа да ни защити, да защити европейските народи от заплахата на ислямския фундаментализъм?”.