Вие сте тук

Издирваната Хаят Бумедиен засечена в Турция

Дата на публикуване: 
понеделник, 12 Януари, 2015 - 12:20

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че съучастницата на терористите във Франция Хаят Бумедиен е била в Турция.

По думите му Бумедиен е резервирала самолетен билет от Мадрид до Истанбул на втори януари, а на осми януари е пристигнала в Турция, след което вероятно е пресякла границата със Сирия, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

26-годишната Хаят Бумедиен е живяла с Амеди Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в източен Париж, съобщава електронното издание dir.bg

Той е французин със сенегалски произход от парижко предградие. Смята се, че е част от мрежа, изпращала радикализирани френски младежи в Ирак. Кулибали и двамата братя Саид и Шериф Куаши, извършили кървавото нападение в редакцията на седмичника "Шарли ебдо" на 7 януари, бяха застреляни от полицията.

Френската прокуратура установи, че Бумедиен е поддържала контакт по телефона със съпругата на Шериф Куаши, Изана Хамид. Анализи на телефонните им разговори показват, че двете са разговаряли над 500 пъти през 2014 г., което показва колко добре са се познавали.