Вие сте тук

Мария Габриел: Време е да се премине от намерения към действия за укрепване на партньорството със средиземноморските страни

сряда, 19 Ноември, 2014 - 16:56

Зам.-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието Мария Габриел организира съвместно с председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер среща с посланиците на средиземноморски страни към ЕС и ръководителите на мисии на ЕС в тези страни. След последните избори за Европейски парламент, срещата даде възможност за подновяване на партньорството със страните от Средиземноморието и очертаване на приоритетите за бъдещото сътрудничество.

„Групата на ЕНП в Европейския парламент остава ангажирана с южните съседи на ЕС. Днес предизвикателството пред ЕС е да приеме обновена Европейска политика за съседство, балансираща диференцирания подход и регионалната интеграция. Трябва да работим на по-висока скорост и да преминем от намерения към действия. Нужна е стъпка напред, която искаме да направим с вас, страните-партньори”, заяви в началото на срещата Мария Габриел.  

Манфред Вебер отбеляза, че приоритет на ЕС трябва да бъде външното измерение на неговата политика. Според него Съюзът е останал фокусиран към вътрешното разширяване през последните години, а всъщност много от вътрешните проблеми са свързани с външната политика на ЕС, част от която е Европейската политика за съседство и партньорството за Средиземноморието.

Доайенът сред посланиците - Н.Пр. Менуар Алем, посланик на Мароко, подчерта нуждата от съвместен подход на страните в региона и Европа, особено в борбата с тероризма. Той наблегна на необходимостта да се излезе извън измерението на сигурността и да се отчитат икономическите, социалните, културните и религиозните аспекти на управлението.

Комисар Йоханес Хан даде първоначални насоки за бъдещо преразглеждане на Европейската политика за съседство. Той подчерта общите интереси, особено в областта на икономиката, които могат да създадат реална солидарност между страните от региона на Средиземноморието.

В рамките на последвалата дискусия беше отчетена нуждата от неотложно разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Конфликтът в Близкия Изток е барометър за перспективата за устойчива регионална стабилност. Засегнати бяха още въпросите за принципите на партньорството, както и необходимостта от засилване на видимостта на съвместните действия.

В заключение  Мария Габриел подчерта готовността на Групата на ЕНП за многостранно сътрудничество с посланиците на страните от Средиземноморието, за да се търсят съвместни отговори на предизвикателствата.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.