Вие сте тук

САЩ и някои арабските държави се обединиха срещу „Ислямска държава”

Дата на публикуване: 
петък, 12 Септември, 2014 - 10:31

Десет арабски държави, включително Саудитска Арабия, са се съгласили да се обединят със САЩ в борбата с джихадистите от „Ислямска държава”, съобщава Би Би Си, цитирана от телевизия „Европа“. Споразумението е постигнато след разговорите между министри на арабски държави и държавния секретар на САЩ Джон Кери, провели се в саудитския град Джеда. В изявлението след срещата се посочва, че е обсъдена стратегия за унищожаването на „Ислямска държава”, където и да има нейни клетки, включително в Ирак и Сирия.

„Арабските държави играят ключова роля в тази коалиция по всички линии на действие - военна подкрепа, хуманитарна помощ, пресичане на незаконното финансиране на терористични клетки и чужди бойци, които се бият на страната на ИД. Разбира се, тяхната помощ е неоценима по отношение на разбирането за обидното изопачаване на исляма от пропагандата на ИД, която тя разпространява в региона и по света“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

След приключването на срещата в Джеда съвместното изявление обяви ”съвместен ангажимент да сме обединени срещу заплахата, генерирана от тероризма”, включително от „Ислямска държава“.

Освен Саудитска Арабия, другите страни, които участват в коалицията, са Бахрейн, Египет, Ирак, Йордания, Кувейт, Ливан, Оман, Катар и ОАЕ. Турция също участва в срещата. Правителството в Анкара обяви, че няма да позволи водената от САЩ военна коалиция да използва турските бази за атаки срещу джихадистите в Ирак и Сирия. Правителствен източник поясни, че Анкара може да помогне само при логистични и хуманитарни операции, но не и при въздушни удари.

По-рано Русия предупреди САЩ да не извършват въздушни удари в Сирия. Руското външно министерство заяви, че всяко такова действие, без резолюция на ООН, ще бъде „акт на агресия“ и „грубо нарушение“ на международното право.

„Ислямска държава” контролира големи части от Сирия и Ирак.

Същевременно ЦРУ съобщи, че армията на ИД увеличава числеността си. Разузнавателното ведомство смята, че Ислямска държава в момента разполага с 20 - 31,5 хил. бойци, предава АП.

Първоначалните оценки на ЦРУ бяха, че Ислямска държава разполага с около 10 000 бойци. Последните разузнавателни данни, събрани между май и август, показват, че групировката разполага със значителен воински контингент. Неговото увеличаване се дължи на успешна вербовка на новобранци.