Вие сте тук

Основните акценти в политиката на сближаване на ЕС за 2014—2020 г.

сряда, 23 Юли, 2014 - 15:00

В публикувания днес Шести доклад на Европейската комисия за икономическото, социалното и териториалното сближаване се признава, че благодарение на политиката на сближаване на ЕС са създадени работни места и са намалени различията в Европа — в съответствие с целите за растеж на стратегията „Европа 2020“. За 2014—2020 г. се очертава как, в интерес на гражданите, ще бъде насочен потокът инвестиции към ключови области като енергийната ефективност, заетостта, социалното приобщаване и МСП, съобщава Рапид.

Анализира се също така моментното състояние на сближаването в Съюза и се изтъкват предизвикателствата, пред които са изправени националните, регионалните и местните власти при преодоляването на последиците от икономическата и финансовата криза. По-специално се посочва, че политиката на сближаване донякъде е компенсирала драстичния спад на публичните инвестиции, като е предоставила в много държави членки неотложно необходимите инвестиционни ресурси и е създала ключовата за привличането на частните инвестиции финансова стабилност.

Инвестициите по линия на политиката на сближаване на ЕС за 2007—2013 г. свидетелстват за постигнатите добри резултати. Данните за периода до края на 2012 г. сочат, че са били създадени около 600 000 нови работни места и подпомогнати 80 000 нови предприятия, както и че на 5 милиона граждани е бил предоставен достъп до високоскоростен интернет, а на 3,3 милиона — подобрено доставянето на питейна вода. Освен това в търсенето на работа са били подпомогнати 5,7 милиона души, а други 8,6 милиона — да получат квалификация.

Очаква се въздействието на инвестициите през настоящия програмен период на финансиране (2014—2020 г.) да бъде още по-голямо, като значително повече внимание се обърне на такива ключови сектори като икономиката с ниски нива на въглеродните емисии, конкурентоспособността на МСП, иновациите и заетостта, както и социалното приобщаване. За подпомагане на прехода към по-екосъобразна икономика над 38 млрд. евро ще бъдат предоставени по линия на политиката на сближаване на ЕС под формата на инвестиции в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. За сравнение, за 2007—2013 г. инвестициите за постигане на икономика с ниски нива на въглеродните емисии са били 16,6 млрд. евро. В разходните планове и „споразуменията за партньорство“ на държавите членки са разчетени 33 млрд. евро (което е увеличение с почти 10 млрд. евро) за повишаване на конкурентоспособността на европейските МСП. От своя страна, по линия на Европейския социален фонд и инициативата за младежка заетост в човешки капитал ще бъдат инвестирани над от 80 млрд. евро.

Комисарят по въпросите на регионалната политика заяви по отношение на доклада: „Днешният доклад е недвусмислено доказателство за това, че към момента политиката на сближаване е модерен и гъвкав инструмент за справяне с различните предизвикателства, които се изправят пред нас. Тя е инвестиционният арсенал на Европа — реактивен в кризисни моменти, но и стратегически насочен към създаването на така необходимите ни растеж и работни места. Много държави членки вече преодоляват инфраструктурната си изостаналост, което оставя зад гърба ни огромните субсидии за пътища и мостове. Трайни и привлекателни работни места ще бъдат създадени, а конкурентоспособността на нашите региони — повишена, от инвестициите в иновации и екосъобразен растеж. Разбира се, кризата остави отпечатък върху много региони и градове. Все още съществуват различия и трябват още много усилия. Следователно е необходимо средствата да бъдат изразходвани разумно с оглед постигането на най-добри резултати, особено в регионите и градовете, където нуждите са най-належащи.“

Ласло Андор, комисар на ЕС по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, добави: „Шестият доклад за сближаването дава задълбочена представа за добавената стойност на политиката на сближаване на ЕС във всичките 28-те държави членки, където е ключов източник на инвестиции в социално-икономическото развитие. Почти една четвърт от средствата по нея се усвояват от Европейския социален фонд, който е основен инструмент на ЕС за инвестиции в уменията на хората и перспективите. ЕСФ подпомага инвестициите в заетостта, социалното приобщаване и образованието, а също така в доброто управление и реформирането на публичната администрация. Докладът за сближаването се публикува във важен момент — когато се приемат споразуменията за партньорство с отделните държави членки за програмния период 2014—2020 г. и се договарят оперативните програми. Той дава добра представа за настоящото състояние на нещата и за това какво все още трябва да се направи, за да се трансформира бюджетът за програмния период в проекти по места.“

В доклада се подчертава и необходимостта от добро управление, без което не могат да бъдат постигнати нито високи темпове на растеж, нито регионалното икономическо сближаване. С подобряването на управлението в Европа инвестициите ще бъдат насочени за изграждането в някои държави членки на административен капацитет, както и за обучение и подпомагане на служителите с оглед осигуряване на най-стабилно и ефикасно използване на парите на данъкоплатците в ЕС.

Градовете са моторът на иновациите и растежа, но пък и загубата на работни места по време на кризата в тях бе по-голяма, отколкото в другите райони. В редица държави членки градските жители са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване. Отчасти поради тази причина в правилата на новата политика на сближаване е предвидено най-малко 20 % от Европейския социален фонд да бъдат инвестирани в засилване на социалното приобщаване и борбата с бедността.

Комисията открива и  нова платформа на политиката на сближаване за свободно достъпни данни с оглед засилен фокус върху резултатите, увеличена прозрачност и дебат за резултатите от финансирането по линия на политиката на сближаване. Потребителите могат да проучват данните от доклада чрез редица интерактивни карти и диаграми, както и да предоставят коментари.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.