Вие сте тук

ОССЕ свиква извънредно заседание на постоянния си съвет

Дата на публикуване: 
петък, 18 Юли, 2014 - 11:32
Тема: 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ свиква днес извънредно заседание на постоянния си съвет във Виена във връзка с катастрофата на малайзийския пътнически самолет Боинг-777 в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

БНР съобщава, че е намерена втората черна кутия на малайзийския пътнически самолет, който се разби в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци. Кутията е открита от работещи на мястото спасители. В четвъртък проруските сепаратисти в района съобщиха, че са открили няколко предмета, сред които може да е едно от записващите устройства, известни като "черни кутии”.

По-рано световни лидери поискаха международно независимо разследване на случая, след като бунтовниците в района намекнаха, че може да предадат черната кутия на Русия.

Общо 298 души са били на борда на самолета на Малайзийските авиолинии, който вчера се разби над Източна Украйна, в район, където се водят сражения между украински правителствени сили и проруски отцепници.

154 от загиналите са холандски граждани. Сред жертвите са и 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия (включително 15-членният екипаж), 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци и филипинци. Не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Част от пътниците са били лекари, които са отивали на международен симпозиум, посветен на борбата със СПИН.

Самолетът Боинг-777 е летял по маршрут от Амстердам за Куала Лумпур.

Двете страни в украинския конфликт взаимно се обвиняват за свалянето на самолета. Опълчението в Източна Украйна заяви, че няма на въоръжение зенитни комплекси "Бук". Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи за прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори между служители на руското военно разузнаване, в които се признава, че сепаратистите са свалили пътнически самолет.

По информация на руското министерство на отбраната в района на катастрофата на малайзийския самолет се намират подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа "Бук-М1". Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските военновъздушни сили, оборудвани с различни типове ракети, казаха в руското министерство. Оттам допълват, че средствата за противовъздушна отбрана на Русия  в граничните с Украйна райони вчера не са работили.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването разпореди въздушното пространство над Украйна да бъде затворено за граждански полети.