Вие сте тук

Израелският премиер нареди "значително разширяване" на сухопътната операция срещу екстремистите в Газа

Дата на публикуване: 
петък, 18 Юли, 2014 - 14:27

Бенямин Нетаняху каза днес, че е наредил на армията да се подготви за "значително разширяване" на сухоземната операция срещу екстремистите в ивицата Газа, предаде АП, цитирана от БТА.

Пред журналисти той съобщи, че е инструктирал военните да нанесат удар по "мрежата от тунели на терористите от Хамас", което "не може да стане само с въздушни удари". Веднага след изявленията си Нетаняху влезе на съвещание на правителството, на което да бъде обсъден ходът на операцията.

След 10 дни интензивни въздушни атаки срещу ивицата Газа, израелското правителство нареди на армията да започне тази нощ операция по суша в палестинския анклав. Населението на Газа е под огъня на интензивни бомбардировки по въздух, по море и от стрелбата на танковете струпани по границата. Според Израел, целта е да бъде „неутрализиран капацитета на палестинското радикално движение Хамас да изстрелва ракети” срещу неговата територия. Хамас предупреди, че Израел „ще плати висока цена”за тази ескалация. Равносметката се утежнява с всеки час, още в началото на операцията бяха убити 11 палестинци и 1 израелски войник е загинал в сражение, обобщава БНР.