Вие сте тук

Плевнелиев: Българите потвърдиха европейската си ориентация

Дата на публикуване: 
петък, 30 Май, 2014 - 11:41

Българският народ препотвърди своята проевропейска ориентация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в брифинг, посветен на резултатите от Евровота, предаде БНТ.

Той каза, че за пореден път българските граждани са доказали, че националното разединение съществува единствено в представите на някои политически лидери.

Избирателната активност е предизвикателство за всички политици, заяви Плевнелиев. По думите му обстановката през последната година и качеството на изборната кампания се отразяват за съжаление негативно на активността.

Българските граждани са тези, които определят правилата. За първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциално гласуване. Това доказва желанието на гражданите за засилване на мажоритарния елемент в бъдещи избори, каза още Плевнелиев.

Народът каза "не" на евроскептицизма и антиевропейската реторика. Българският народ каза "да" на европейската интеграция. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейски партии в Европейския парламент

Държавният глава изрази притеснение, че корпоративният и купеният вот продължават. Като решение вижда по някакъв начин отговорността да се носи и от политиците, а не само от извършителите на купен вот. Също така трябва да бъде повишена избирателната активност, за да се намали стойността на купения вот.

Президентът обеща, че ще продължи да защитава гражданския интерес.