Вие сте тук

Лидерът на испанските социалисти подаде оставка

Дата на публикуване: 
вторник, 27 Май, 2014 - 10:04

Лидерът на испанската опозиционна Социалистическа партия Алфредо Рубалкаба обяви, че ще се оттегли от поста си след тежката загуба на изборите за Европейски парламент, съобщава БТВ.

Социалистите на Рубалкаба и управляващата Народна партия на министър-председателя Мариано Рахой загубиха по около една трета от депутатските си места в Европейския парламент след реакцията на гласоподавателите срещу икономическата криза и корупцията.

"Поемам отговорността си за лошите резултати от изборите", каза лидерът на социалистите на пресконференция. Партията му загуби 9 места в Европейския парламент, с което имат 14 мандата от общо 54 за Испания. Той описа резултатите като "много притеснителни" за неговата партия.

Рубалкаба заяви, че е свикал извънреден конгрес на Социалистическата партия на 19-20 юли. На конгреса ще бъде избрано ново ръководство на основната опозиционна сила в Испания, която падна от власт през 2011 г.

По-малките партии са основните победители на европейските избори в Испания. Сред тях е новата лява партия "Подемос", създадена от движението "Негодуващите" срещу икономическото неравенство.