Вие сте тук

ЕК разширява източниците на информация, която използва за създаване на доклада за върховенството на закона

Дата на публикуване: 
понеделник, 14 Ноември, 2022 - 14:18

Европейската комисия създаде платформа за подаване на данни, които да бъдат използвани в доклада за върховенството на закона в ЕС догодина, съобщава БТА. Комисията очаква да се подават данни от областите, обхванати от досегашните доклади.

Досега докладите бяха изготвяни по данни, предоставяни от самите държави, от участници в обществения живот, както и от впечатления при посещения на представители на комисията в съответните страни. 

В следващия доклад ЕК предвижда да включи и данни, събрани чрез новата платформа онлайн, в която може да участват асоциации на юристи, представители на гражданското общество, неправителствени и международни организации.

Комисията очаква да научи как се прилагат отправените досега към правителствата препоръки за подобряване на състоянието на законността. Ще бъдат полезни данни, свързани с предприети законови промени и тяхното приложение, както и оценки за въздействието на промените. 

Участниците могат да подават информация анонимно и могат да изберат дали предоставените данни да бъдат общодостъпни, или да останат за сведение само на комисията. От тях се очакват оценки, свързани с въпросите за независимостта и качеството на правосъдието, законите за борба с корупцията, свободата и разнообразието на медиите, за начина на изработване на законопроектите.

Европейският механизъм за върховенството на закона осигурява процес на годишен диалог между Комисията, Съвета и Европейския парламент съвместно с държавите от ЕС, както и с националните парламенти, гражданското общество и други заинтересовани страни, относно принципите на върховенството на закона. Докладът относно върховенството на закона е основата на този нов процес.

Повече за какво представлява механизмът за върховенството на закона, може да прочетете тук.