Вие сте тук

IP на фокус

Интелектуална собственост на фокус: Европейските изобретатели и тяхното наследство

понеделник, 9 Ноември, 2020 - 16:48

Европа е пионер в напредъка на науката в множество области и сектори и създава някои от най-известните и важни научни открития, които светът познава. Сред тях са нов начин за възприемане на света, изкуство и дизайн, политика, право и философия, изобретения в полето на науката, технологиите, инженерството и математиката, които изобщо не сме смятали за възможни. Европа, родното място на Ренесанса, научната революция и Просвещението насърчава не само интелектуалното любопитство, но и предприемаческите, и търговските иновации.

Интелектуална собственост на фокус: Нагласите

петък, 30 Октомври, 2020 - 17:23

Нагласите на младежите към правата на интелектуална собственост се измерват от различни международни проучвания и резултатите показват, че нарушаването на тези права не може да бъде ограничено само с прилагане на закона. Докато има търсене на пиратски продукти, незаконното предлагане ще продължава. Кампания „Интелектуална собственост: защо да ми пука?“ избра подход на възпитаване на уважение към създателите на цифрово съдържание, което е носител на авторски права. За да проверим дали посланията ни стигат до нашата аудитория, проведохме кратко собствено проучване на нагласите.

Интелектуална собственост на фокус: Митовете

петък, 23 Октомври, 2020 - 11:58

Какво прави интелектуалната собственост, кой я притежава и защо всъщност съществува? Около нея съществуват множество популярни вярвания, но доколко са достоверни? Някои от широко разпространените убеждения са, че интелектуалната собственост е скучна тема, че функционира във вакуум, че само големите компании ползват интелектуални права. Възможно ли е да защитим идея или пък софтуер? Да повдигнем малко завесата…

Интелектуална собственост на фокус: Изкуствен интелект

четвъртък, 15 Октомври, 2020 - 11:46

Какво общо има изкуственият интелект с изкуството? Творците-роботи отдавна участват в различни видове творческа дейност. Още от 1970-те компютри създават художествени произведения и тези усилия продължават до днес. Повечето компютърно генерирани творби разчитат предимно на творческия принос на разработчиците, докато машината е в най-добрия случай инструмент, силно наподобяващ четка или платно. Технологичната революция обаче ни кара да преосмислим взаимодействието между компютъра и творческия процес.

Интелектуална собственост на фокус: парфюмерийна индустрия

четвъртък, 8 Октомври, 2020 - 10:35

Оригиналният, уникален аромат е най-важната характеристика на луксозния парфюм и съставът му обикновено е строго пазена тайна. Парадоксално обаче получаването на правна защита върху аромат е изключително трудно. Независимо от забележителното разширяване на обхвата на авторските права през 21 век, те все още не успяват да покрият ароматната индустрия. Защо се търси авторска защита в парфюмерийната индустрия? Какво може и какво не може да бъде защитено?

Интелектуална собственост на фокус: Триизмерен печат

четвъртък, 1 Октомври, 2020 - 14:39

Триизмерният печат, по-популярен като 3D принтиране, е иновация, която променя света. Технологията привлече сериозни инвестиции и изследователски интерес заради потенциалното си приложение в почти всички видове съществуващи производства. Статията отговаря на въпросите: В какво се състои тази иновация? Какво в нея е интелектуална собственост? Какво може триизмерния печат? Как променя света?

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

Subscribe to IP на фокус