Вие сте тук

Европейският парламент отличи първите си училища посланици в България

вторник, 1 Август, 2017 - 12:42

Успешно приключи пилотното издание на Програмата за училища посланици на Европейския парламент. В проекта участваха 20 средни училища от областите Перник, София и Софийска, които се включиха в Програмата в рамките на учебната 2016/2017 година.

Целта на инициативата е да помогне за повишаването на осведомеността за Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора, като им предостави по атрактивен начин знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Това включва не просто запознаване с фактите за ЕС, но и представяне на правата и задълженията ни като европейски граждани, какво означава на практика ЕС в ежедневието ни и как всеки може да участва в оформянето на тази Европа, в която искаме да живеем.

В пилотното издание на Програмата участваха над 40 старши (учители) и над 350 младши посланици (ученици) от 20 училища с гимназиален курс на обучение, които имаха възможността да получат нови знания за Европейския съюз и Европейския парламент, да развият нови умения, както и да предадат своя ентусиазъм за европейския проект на съучениците си. Преподавателите преминаха през два модула за обучение по европейски теми, а учениците получиха работни помагала, специално подготвени за целите на Програмата.

В рамките на проекта старши и младши посланиците организираха множество информационни кампании и събития в своите училища, демонстрирайки голяма креативност и мотивация. Широкият спектър от дейности в различните училища включваше учене чрез театър, базар на европейската книга, кулинарен базар с ястия от различни европейски държави, участие в срещи с български членове на ЕП, организиране на състезания по европейски теми, заснемане на видеоклипове. Две от участващите училища дори смениха мелодията на училищния звънец с химна на ЕС.

След като постигнатото в рамките на учебната година бе оценено, в края на месец юни на специални церемонии всяко училище получи плакет за училище посланик на Европейския парламент, а старши и младши посланиците бяха наградени със сертификати за участието си в програмата.

Като допълнителна награда за добрата работа в рамките на инициативата, Информационното бюро на ЕП в България награди младши посланиците от едно от участващите училища с участие в програма „Евроскола“ на ЕП в Страсбург, Франция. Отборът бе определен в състезание, проверяващо знанията на учениците за ЕС, неговата история и ценности, както и за актуалните теми от европейския дневен ред. Най-висок общ резултат постигнаха учениците от ЧПГЧО „Челопеч“, като с това гарантираха участието на своето училище в „Евроскола“ през октомври тази година.

Програмата за училища посланици на ЕП ще продължи и през учебната 2017/2018 година, като тя вече ще се провежда на територията на цялата страна, а броят на допуснати до участие нови учебни заведения ще бъде 30. Кампанията за кандидатстване ще започне в началото на месец септември 2017 г., а заявки ще се приемат до края на същия месец. За повече информация можете да следите уеб-страницата на Информационното бюро www.europarl.bg.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.