Вие сте тук

ЕС подкрепя решението с две държави на израелско-палестинската криза

Дата на публикуване: 
вторник, 28 Март, 2017 - 16:51

„Оставаме на позицията, че за решаването на конфликта е необходимо постигането на двудържавно решение чрез преговори“, заяви Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след срещата с палестинския лидер Махмуд Абас, съобщава EurActiv, цитиран от БНТ.

Тя подчерта, че политиката на Европейския съюз остава неизменна и Брюксел ще признава всякакви промени на границите „единствено когато са договорени между двете страни“. Тя добави, че Йерусалим все още се третира в Европа като бъдеща столица и на двете държави.

„Ние поддържаме палестинското присъствие в Източен Йерусалим, както в политически, така и във финансов смисъл“, добави Могерини.

На фона на тези събития стана ясно, че арабските страни остават привързани към решението с две държави на израелско-палестинската криза, се казва в проект на резолюция, която ще бъде подложена утре на гласуване от участниците в годишната среща на върха на Арабската лига. Форумът се провежда в курорта Шуейма на брега на Мъртво море в Йордания, предаде БТА.

В текста на проекта за резолюция, представен от палестинската делегация, се казва, че министрите на външните работи на страните от Арабската лига потвърждават привързаността си към решението с две държави и правото на палестинската държава да върне суверенитета си върху окупираните през 1967 г. територии, в това число и Източен Ерусалим.

Текстът призовава всички страни да спазват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, противопоставящи се на анексията от Израел на окупирания Източен Ерусалим и да не преместват посолствата си в Свещения град.

В проекта на резолюция се подновява призивът към международната общност да помогне на палестинския народ да упражнява своите права, да изгради своя независима държава и да уреди въпроса с палестинските бежанци.