Вие сте тук

По-добри финансови продукти и повече избор за европейските потребители

четвъртък, 23 Март, 2017 - 15:20

План за действие в областта на финансовите услуги за потребители – по-добри продукти и повече избор за европейските потребители

Европейската комисия представя план за действие, съдържащ начини за предоставяне на по-голям избор и по-добър достъп до финансови услуги за европейските потребители в целия ЕС. В центъра на представения днес план са технологиите, като се има предвид, че новаторските онлайн услуги ще бъдат в основата на напредъка към един по-интегриран пазар на финансови услуги. За целта публикуваме и консултация относно технологиите и техния ефект върху европейския сектор на финансовите услуги (т. нар. финансови технологии или FinTech), която ще стимулира работата ни в тази област., съобщава пресслужбата на ЕК.

Ръководената от председателя Юнкер Комисия е поела ангажимент за създаване на по-задълбочен и по-справедлив единен пазар, включително чрез цифрови технологии. По отношение на финансовите услуги това означава засилване на конкуренцията и подобряване на избора, така че потребителите да могат да се възползват от по-ниски цени и по-добро качество, независимо от това дали търсят в чужбина или у дома финансови услуги, като банкови сметки, автомобилни застраховки и парични преводи.

Целта на този план за действие е да се премахнат националните бариери, тъй като в момента едва 7 % от потребителите купуват финансови услуги от други страни от ЕС. Всички потребители трябва да могат свободно да избират от широк набор финансови услуги, достъпни в целия ЕС, и да получават най-доброто съотношение между качество и цена, като в същото време са сигурни, че са добре защитени. На един истински единен пазар не би следвало разграничението между местни и чуждестранни доставчици да има значение. Доставчиците на финансови услуги трябва също така да могат да се възползват от предимствата на целия пазар на ЕС.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Европейските потребители и дружества трябва да могат да се възползват изцяло от един наистина единен пазар за финансови услуги. Потребителите трябва да имат достъп до най-добрите продукти, налични в ЕС, а не само в тяхната страна. Същевременно ние искаме да проучим пълния потенциал на съществуващите технологии. Ако бъде овладян, той може да промени към по-добро финансовата индустрия и достъпа на хората до финансови услуги“.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: „В този амбициозен план за действие са представени целеви мерки, които ще доведат до постепенно задълбочаване на нашия единен пазар и ще окажат реално въздействие върху живота на европейските граждани. Когато положихме началото на съюза на капиталовите пазари, обещахме да подобрим достъпа до финансиране и потребителски финансови услуги за благото на потребителите и предприятията, като в същото време не изоставаме от тенденциите в сферата на финансовите технологии“.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, каза: „Въпреки че правото на свободно движение в ЕС продължава да е най-цененото право на европейците, потребителите в Съюза все още се сблъскват с твърде много пречки в ежедневието си. Независимо дали става дума за отваряне на банкова сметка, покупка на автомобилна застраховка или молба за отпускане на кредит – щом има трансгранично измерение, нещата се усложняват. Днес представяме план за предоставяне на потребителите на по-добри продукти и по-голям избор, като се подобри яснотата и защитата на финансовите услуги“.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.