Вие сте тук

Деница Златева: Българското председателството на ЕС не е разменна монета между различни политически субекти

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Март, 2017 - 13:44

„Темата за българското председателство на ЕС е национална кауза и не бива да го превръщаме в разменна монета между различни политически субекти“. Това коментира служебният вицепремиер Деница Златева на публична дискусия „Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС“, организирана от ПанЕвропа България, Представителството на ЕК в България и Дипломатическия институт към МВнР. По думите на Златева важно е да има усещане и разбиране сред всички политически партии, че това е изключителна възможност за България десет години след присъединяването й към ЕС, предаде БТА.

Златева посочи, че се надява и ще настоява един от първите документи, които приеме следващият парламент, да бъде декларация във връзка с българското председателство на ЕС, с която да се гарантира приемственост. Тя отбеляза, че служебното правителство е запазило екипите, които са работили по неговата подготовка, създадени по време на предишния кабинет.

„Първоначални анализи на сценариите за развитие на ЕС вече са направени от постоянното ни представителство“, каза служебният вицепремиер. „Като държава членка, която е заложила и сред приоритетите на председателството си продължаване на социалната и икономическа конвергенция и запазване на кохезионната политика, е притеснително, че в някои от сценариите този наш приоритет никъде не се вижда“, коментира тя.

Деница Златева отбеляза още, че Българското председателството на ЕС ще бъде след два много важни избора - в Германия и във Франция.

Преди това бившият вицепремиер и образователен министър Меглена Кунева коментира, че България действително ще има шанса да направи политическо председателство. „Нека се концентрираме не само върху какво, но и как ще го направи“, призова тя и предложи план за действия. „Първо е необходимо да се анализира първата част от Бялата книга, която е за състоянието на Съюза“, посочи Кунева. Според нея трябва да бъде направен анализ и за състоянието на България. „След това би трябвало по всеки един от сценариите да бъде направен анализ от министерствата за ползите и загубите“, смята Кунева.

Тагове: