Вие сте тук

Дейвид Дейвис: До март 2019 г. Великобритания официално ще бъде извън ЕС

Дата на публикуване: 
понеделник, 13 Март, 2017 - 14:49

Великобритания официално ще бъде извън Европейския съюз до март 2019 година, заяви в неделно интервю за Би Би Си Дейвид Дейвис – британският държавен секретар, отговарящ за преговорите с ЕС за "Брекзит".

Дейвис също така потвърди, че премиерът Тереза Мей ще активира до края на настоящия месец член 50 от Европейския договор, стартиращ официално механизма по развода с ЕС, но на този етап все още не може да посочи конкретна дата.

"Ние ще напуснем Европейския съюз през март 2019 година", заяви той, въпреки че в същото време призна, че може да има някои преходни споразумения.

Дейвид Дейвис отбеляза, че британското правителство работи върху "извънреден план", в случай че не може да бъде постигнато споразумение с ЕС относно "Беркзит". Според него гражданските права във Великобритания и Европа ще бъдат "първото нещо", което ще бъде дискутирано след стартирането на преговорите.

"Ще има много възможности за британския парламент да обсъди нашите преговори за ново партньорство с ЕС и да повлияе на изхода на тези преговори", посочи той в интервю за вестник Telegraph. "Ние сме напълно решени да запазим правния статут в нашата страна на гражданите на ЕС, които допринасят много за нашата икономика и общество. Но ние също така имаме дълг към гражданите на Великобритания, живеещи в ЕС. Логично е да бъдат дадени гаранции на всички тях по едно и също време и по един и същи начин, като е необходимо, разбира се, да се действа реципрочно с нашите колеги от Европейския съюз", отбеляза Дейвис.

Днес Камарата на общините ще обсъжда отново законопроекта за "Брекзит", след като горната Камара на Лордовете не се съобрази с правителството, настоявайки за по-голяма защита на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и че британският парламент ще има "смислено право на глас" по отношение на окончателните условия по споразумението за развода.

Ако законопроектът бъде одобрен, вероятно ще се появят спекулации, че член 50 от Лисабонския договор може да бъде задействан дори още от утре (14-и март).

На фона на тези събития, Шотландия ще поиска следващата седмица от правителството в Лондон разрешение за провеждане на референдум за независимост. Премиерът Никола Стърджън съобщи, че допитването трябва да се проведе в края на 2018 или началото на 2019 година. 

"Независимост за Шотландия, според мен, ще доведе до създаването на истинско партньорство между равни. А не само да се твърди, както става през последните месеци, че ние сме равностойни партньори. Това са само думи, не реалността", подчерта Стърджън, цитирана от БНР.
 
Това ще е второто всенародно допитване за отделяне на Шотландия. През 2014 година 45 на сто от шотландците гласуваха "за" независимост, а последните социологически проучвания показват, че повечето хора не искат нов референдум.
 
Говорител на британския премиер Тереза Мей заяви, че евентуален референдум ще доведе до дълбоко разделение в страната и ще има тежки икономически последици.