Вие сте тук

Кристина Цветанова от България спечели награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Дата на публикуване: 
четвъртък, 9 Март, 2017 - 13:44

На церемония, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса за финансираната от „Хоризонт 2020“ награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Носителите на тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са:

  • Първа награда (100 000 евро): Микела Магас, гражданка на Хърватия и Обединеното кралство, основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.
  • Втора награда (50 000 евро): Петра Вадстрьом от Швеция, основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.
  • Трета награда (30 000 евро): Клаудия Гертнер от Германия, основала предприятието microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (т. нар. lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

Карлош Моедаш, комисар по въпросите на изследванията, науката и иновациите, заяви: Спечелилите тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са наистина вдъхновяващ пример. Европа се нуждае от повече жени новатори като тях — с големи идеи, смелост и решимост да поемат рискове и да успяват. Иновациите, които четирите победителки са развили от идея до присъствие на пазара, са забележителни не само от бизнес гледна точка, но и поради това, че те ще бъдат от полза за много хора в Европа и извън нея и ще допринесат за подобряване на живота им.

Марейд Макгинес, заместник-председател на Европейския парламент, каза: Наградата демонстрира значителния принос на жените новатори за достигането на пазара на множество променящи живота ни иновации. Международният ден на жената е особено подходящ, за да им отдадем признание и да отбележим техния предприемачески дух и постиженията им; правим това по възможно най-видим начин, за да вдъхновим и други жени, и най-вече млади жени и момичета, да насочат вниманието си към иновациите и предприемачеството.

През тази година бе учредена още една награда - за изгряващ предприемач, която се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Първият носител на тази награда в размер на 20 000 евро е Кристина Цветанова от България, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.