Вие сте тук

Деница Златева: Ще бъдем стриктни във финансовото планиране на Председателството

Дата на публикуване: 
сряда, 15 Февруари, 2017 - 17:01

„Амбицирани сме да бъдем максимално стегнати във финансовото планиране на Председателството на Съвета на ЕС и да се вместим в заложения бюджет от 150 млн. лева за трите години на подготовката му. Има дейности, които на този етап не са финансово осигурени. В рамките на бюджета ще се опитаме да организираме разходите, така че да не се налага актуализация на тази план сметка“. Това заяви заместник министър-председателят по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г. Деница Златева по време на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес. На заседанието вицепремиерът представи доклад за напредъка на подготовката, в който се отчитат постигнатото до момента, закъсненията в подготовката, както и мерките, които ще бъдат взети.

„До две седмици съвместно с министъра на финансите ще внесем в Министерски съвет актуализираната план-сметка за подготовката на Председателството за 2017 г. и 2018 г. Общият бюджет, който е залегнал за трите години – 2016, 2017 и 2018 г., е 150 млн. лева. За всяка година са разчетени по 50 млн. лева. Ще бъдем максимално стегнати в предстоящото финансово планиране, за да успеем да покрием разходите в рамките на планираните средства“, увери пред журналисти Деница Златева.

„В актуализирания бюджет ще бъдат обобщени финансовите искания на министерствата по линия на всяко едно от направленията на подготовката. Установихме, че на този етап не са специфично определени средства за културна програма и комуникационна стратегия във външно измерение, както и за завишените изисквания по отношение на сигурността по време на Председателството“, допълни още вицепремиерът.

„По определянето на приоритетите и политическата програма няма закъснение. Работата се координира добре. През месец март на заседание на Министерски съвет ще приемем окончателно програмата на триото държави, с които заедно ще председателстваме съвета на ЕС- Естония, България и Австрия“, заяви Деница Златева.

Като основен проблем в процеса на инфраструктурната подготовката вицепремиерът Златева посочи недостатъчната координация между институциите. „За да започне основният ремонт на Националния дворец на културата, е необходимо финализирането на работния проект за адаптирането му към нуждите на Председателството. Има неизяснени въпроси от гледна точка на сигурността. След проведено работно съвещание до края на седмицата очаквам всички открити въпроси да бъдат разрешени от МВР, НСО и другите отговорни институции, за да могат да стартират основните ремонтни дейности в НДК", поясни вицепремиерът.

Деница Златева отново увери, че служебният кабинет държи на приемствеността в процеса на подготовката и на осигуряването на необходимия брой кадри в ангажираните с Председателството екипи. „Разчитаме на изключителното доброто сътрудничество между министрите. Има политическа воля и разбиране, че председателството е основен приоритет. Няма сменени служители от екипите, които работят по Председателството“, каза още вицепремиерът.