Вие сте тук

Девети доклад за напредъка относно схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване

сряда, 8 Февруари, 2017 - 14:41

Днес Комисията прие своя девети доклад за напредъка относно схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване, в който прави оценка на действията, предприети от 8 декември 2016 г. досега.

През обхванатия от доклада период държавите членки продължиха да увеличават усилията си по отношение на презаселването, като досега са осигурили безопасни и законни канали за достигане до Европа на 13 968 души. Цялостната положителна тенденция при преместването също се запази, като през отчетния период са осъществени още 3 813 премествания, а през декември беше отбелязан най-високият досега брой премествания за един месец — 1 926. Общият брой на преместванията вече e 11 966. Същевременно обаче все така актуална е нуждата от допълнителни усилия от страна на държавите членки за стабилизиране на осъществения напредък и за постигане на целите, поставени от Комисията, а именно извършването всеки месец на 1 000 премествания от Италия и 2 000 премествания от Гърция.

Комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви: „През последните месеци отбелязахме напредък по отношение както на преместването, така и на презаселването. За да бъдат обаче адекватни нашите усилия на мащаба на предизвикателството както в държавите членки, разположени на първа линия, така и в съседните на ЕС държави, е необходимо да се направи още и да се действа бързо. Преместването на всички отговарящи на изискванията от Италия и Гърция е възможно, но изисква политическа воля, ангажираност и постоянство от всички държави членки.“

Преместване

През отчетния период са били преместени още 3 813 лица, с което общият им брой възлиза на 11 966 (8 766 от Гърция и 3 200 от Италия). През декември беше достигнат нов рекорден брой премествания от Италия и Гърция, а именно 1 926 преместени лица (764 от Италия и 1 162 от Гърция), а през януари бяха преместени 1 682 лица (551 от Италия и 1 131 от Гърция). През декември 2016 г. Комисията призова отделните държави членки да увеличат усилията си за постигане на целите за преместване на 1 000 души на месец от Италия и 2 000 от Гърция. Държавите членки и асоциираните страни, които вече активно участват в схемата за преместване, реагираха положително на призива на Комисията и представиха планираните си ангажименти на месечна основа. Финландия например се движи с добри темпове към изпълнение на задълженията си за преместване на лица от Гърция (до момента са преместени 560 от общо 1 299 души) и от Италия (359 от общо 779 души). Все така са необходими обаче значително по-големи ангажименти и резултати от страна на други държави членки, по-специално от онези, които все още изобщо не са започнали да извършват премествания.

Неколкократните призиви за преместване с ускорен и стабилен темп от Гърция и Италия, отправени от държавните и правителствените ръководители на държавите — членки на ЕС, трябва да бъдат последвани от решителни действия от страна на компетентните национални служби. В изпълнение на своите правни задължения и като демонстрират солидарност на практика, държавите членки следва да увеличат постигнатите досега резултати, а така също и да поемат ангажимент и да извършват премествания всеки месец със стабилни темпове и съобразно квотата си. Комисията ще продължи да следи отблизо положението и ще представи следващия си доклад през март 2017 г.

Презаселване

Държавите членки продължиха да предоставят безопасни и законни канали за достигане до Европа за хората, нуждаещи се от международна закрила, като до момента са презаселени 13 968 души от договорените 22 504 души в рамките на схемата на ЕС за презаселване от юли 2015 г. От предишния доклад досега са били презаселени 913 души основно от Турция, Йордания и Ливан. Осъществено е презаселване в 21 държави (Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Нидерландия, Норвегия, Обединеното кралство, Португалия, Финландия, Франция, Чешката република, Швеция и Швейцария). Швеция, Обединеното кралство, Финландия и Нидерландия, както и асоциираните държави Швейцария, Лихтенщайн и Исландия вече са изпълнили своите ангажименти.

Броят на презаселените лица от Турция по силата на Изявлението ЕС—Турция, включен в общия брой презаселвания, продължи да нараства, като държавите членки напредват с подготовката на нови операции по презаселване. От 4 април 2016 г. досега 3 098 сирийци са презаселени от Турция към ЕС, включително 487 от предишния доклад насам. Турските власти изпълняват обещанието си да положат повече усилия, за да предоставят по-големи списъци с кандидати за презаселване. Държавите членки следва да продължат да изпълняват поетите ангажименти за презаселване, включително като част от изпълнението на Изявлението ЕС—Турция.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.