Вие сте тук

Евродепутатите призовават за затягане на кодекса на поведение на комисарите

сряда, 5 Октомври, 2016 - 12:30

Кодексът за поведение на европейските комисари трябва да бъде сериозно затегнат, за да се избегнат конфликти на интереси и да се възстанови доверието на европейските граждани в политическите институции. Това беше ключовото послание, около което се обединиха повечето евродепутати по време на дебата във вторник вечер с комисар Пиер Московичи относно бизнес връзките на бивши и настоящи комисари.

„Комисията иска всички граждани на ЕС да бъдат сигурни, че комисарите действат само и единствено в интерес на Европа. Затова всякакъв конфликт на интереси трябва да бъде избягван и за тази цел вече има в сила много стриктни правила. Но правилата трябва да вървят ръка за ръка и с личната отговорност. Поради това Комисията разглежда, дали тези проблеми не могат да бъдат допълнително разрешени“, каза г-н Московичи.

Много евродепутати посочиха, че скорошните „бахамски“ разкрития, които показаха, че бившият холандски комисар по конкуренцията Неели Крус не е декларирала директорски пост в офшорна компания на Бахамските острови по време на мандата си, са били сериозен шок за гражданите на ЕС, които вече губят вяра в „политическите елити и институции“.

Те призоваха за радикално затягане на кодекса за поведение на европейските комисари, както и за удължаване на „периода на охлаждане“, по време на който бивши комисари нямат право да започват работа в частния сектор. Други искания бяха за въвеждане на ясни наказания и санкции за очевидни нарушения на правилата, както и за превръщането на ad hoc комитета по етични въпроси на Европейската комисия в независим орган с правото да взима окончателни решения относно това кои позиции са подходящи за бивши комисари.

Обща информация

Бившият председател на Комисията Жозе Мануел Барозу също беше критикуван, след като през лятото се присъедини към инвестиционната банка Голдман Сакс в ролята на неизпълнителен председател на лондонския офис, който е най-големият клон на банката.

Това доведе до намесата на омбудсмана на ЕС.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.