Вие сте тук

Включват кмета на София в координацията на дейностите по Председателството

петък, 2 Септември, 2016 - 09:44

Публикуваме частта от стенограмата на проведеното на 31 август 2016 заседание на Министерски съвет, на което премиерът Бойко Борисов пое позицията на национален координатор на организацията и провеждането Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Точка 27

Доклад за промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година                                          

БОЙКО БОРИСОВ: Аз, като практик човек, считам, че трябва да направим тези промени, защото госпожа Кунева полага много усилия, но е много сама във вземането на решения, а и доколкото ви познавам – повечето залисани в ежедневната си работа, това някак си ви стои много настрани. Затова предлагам горе долу следното:

Това, което каза и госпожа Кунева – за необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване подготовката, налага присъствието на министър-председателя с функция за национален координатор.

По основните направления ще се работи по следния начин:

-              логистика и екип на председателството – госпожа Кунева;

-              инфраструктура и сграден фонд – Томислав Дончев;

-              сигурност – Бъчварова;

-              бюджет на председателството – Горанов;

-              комуникационна стратегия – Митов;

-              културна програма – Рашидов;

-              приоритети и програма на председателството – госпожа Кунева.

Националният щаб за подготовка и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година към националния координатор се закрива. Закриват се тематичните работни групи за изпълнение и отчитане на мерките по Плана за подготовка и в тази връзка се очаква от вас всеки да поеме своя ангажимент и вече на всеки Министерски съвет ще искам накрая да ми се докладва кой какво е сторил по въпроса. Сиреч, когато приключим темата, всеки казва: Осигурил съм финансиране. Текат обществени поръчки за сградния фонд. Комуникационната стратегия така ще работи...

Така че, всеки от тези, които прочетох, не че другите не трябва да се чувстват ангажирани (тук трябва да включим и кмета на София, сега виждам, че сме го пропуснали, така че моля и кмета на София да включим в този щаб) и всеки да си определи по двама души, които ежедневно да си гонят задачите.

Правя го това, защото ми омръзна госпожа Кунева да идва – казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Едно от нещата, които исках да кажа, беше за кмета на София, даже бяхме говорили преди това с госпожа Фандъкова да се включи в щаба, но така е още по-добре.

Господин премиер, аз наистина смятам, че (то няма страна, в която премиерът да не е, ние сме го говорили с Вас) това е много важно.

Може би трябва да помислим, когато говорим за културна програма, някак си да се съчетаят, защото културната програма ще се развива в София, тази, която е за гостите ни, а Министерството на културата – тази, която, така да се каже, изнася навън.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние като приемем днес тази рамка, ще се съберем в следващите дни или вече като си определите и хората, всичко това всеки ще го представи, защото, например, образно казано, сигурно трябва да се произнесем как да изглеждат папките – не само културната програма, дали ще ги водим на музеи, на концерт или еди какво си. То са куп неща, за които, виждате, тръгва една обществена поръчка, а някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Запалките са по-проблемни.

БОЙКО БОРИСОВ: Без запалки и балони!

Добре, приемаме точката.

 

 

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.