Вие сте тук

ЕНП настоява за бързо започване на преговорите за излизане на Великобритания

петък, 24 Юни, 2016 - 13:08

„Британският народ реши да напусне Европейския съюз. В светлината на този резултат, председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер направиха следното изявление:"Ще вземем под внимание решението, взето от британските избиратели. ЕНП остава искрено отдаден на европейския проект и на процеса на по-нататъшна интеграция с останалите 27 държави-членки. В същото време, ще защитаваме правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и твърдо ще се противопоставим на всякакви опити да се попречи на свободата на движение ", заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол."Уважаваме, но и съжаляваме за решението на британските избиратели. То нанася голяма щета и на двете страни. Но това беше британски вот, не европейски вот. Хората в другите държави не искат да напуснат Европа. Има ясно мнозинство в подкрепа на Европейския проект. Сътрудничеството в рамките на Европа е въпрос на способността на европейците да определят своя собствен начин на живот. Нашаэ ?а цел е да се борим ефективно с нарастващите национализъм и популизъм ", заяви председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер.."Зачитане на демократичното решение на британските избиратели означава също, че преговорите за излизане трябва да бъдат бързо сключени, в рамките на срок от две години, както са определени в Договора от Лисабон. От наша гледна точка, не може да има някакво специално отношение към Обединеното кралство. Британският народ изрази своето желание да напусне ЕС. Да напуснат, означава да напуснат. Свърши времето да си играем на шикалки!“ ,заявиха лидерите на ЕНП.

"През последните 70 години Европейският съюз съхрани европейските свобода, мир и просперитет, и ще продължи да го прави. Ние трябва да подновим човешкия ентусиазъм към европейския проект, като предоставим по-осезаеми ползи за всички наши граждани. Заедно, ние ще изградим истински интегриран единен пазар, който създава възможности за работа. Ще осигурим също по-добра защита на гражданите на ЕС чрез сътрудничество в областта на сигурността. Както заяви президентът Юнкер по време на предизборната си кампания, ЕС трябва дЍ ? бъде голям за големите неща и малък за малките неща в бъдеще ", каза президентът Дол."Европа се нуждае от време за размисъл. Ние искаме по-добра и по-умна Европа. Трябва да убедим хората и да намерим отговорите на големите предизвикателства на нашето време, като сигурността и миграцията. Една силна Европа е застраховка живот за всички нейни държави-членки ", каза Манфред Вебер в заключение.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.