Вие сте тук

ЕК с нови насоки за съвместната продажба на някои земеделски продукти

петък, 27 Ноември, 2015 - 14:05

Насоките имат за цел да подпомогнат европейските земеделски стопани чрез разясняване на начина, по който те могат, при определени условия, да си сътрудничат с цел съвместна продажба на маслиново масло, говеждо и телешко месо и полски култури, без да нарушават правилата на ЕС за конкуренцията, съобщава Рапид.

Годишната стойност на тези пазари възлиза на над 80 милиарда евро.

Европейската комисия прие нови насоки относно начина, по който специфични дерогации в областта на селското стопанство от антитръстовите правила на ЕС се прилагат към продажбата на някои земеделски продукти. Насоките ще помогнат да се обясни на земеделските стопани по какъв начин, ако са изпълнени определени условия, те могат да продават съвместно маслиново масло, говеждо и телешко месо и полски култури в съответствие с правилата на ЕС за конкуренцията. Годишната стойност на европейските пазари на тези три продукта възлиза на над 80 милиарда евро.

Маргрете Вестегер, комисарят, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Тези насоки представляват наръчник, в който се обяснява на земеделските стопани как да се организират, за да могат да продават съвместно маслиново масло, говеждо и телешко месо и полски култури, като същевременно съблюдават изцяло правилата на ЕС в областта на конкуренцията. Целта е да се гарантира, че европейските земеделски стопани могат да работят съвместно, за да останат конкурентоспособни и да се възползват от възможности за договаряне спрямо купувачите“.

Фил Хоган, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони, заяви: „Насоките имат за цел да бъде подсилена колективната позиция на земеделските стопани във веригата за доставки на храни чрез определяне на ясни и изпълними правила. Те помагат на земеделските стопани да противодействат на последиците от увеличаващата се концентрация в частите на веригата, които са свързани с преработката и с търговията на дребно. Това е важна стъпка към постигането на приложими условия за конкуренция на селскостопанските пазари и към пълно използване на наличните инструменти в новата ОСП.“

Новите насоки допълват реформата от 2013 г. на общата селскостопанска политика (ОСП), с която бяха въведени редица промени в правилата относно начина, по който земеделските стопани на ЕС могат да си сътрудничат. Целта на мерките за реформа на ОСП е да бъдат повишени конкурентоспособността и устойчивостта на европейските земеделски стопани и да бъдат подсилени техните позиции при договаряне спрямо купувачите, като същевременно бъде запазен пазарно ориентираният подход.

Стандартните правила на ЕС в областта на конкуренцията забраняват споразуменията за определяне на цени или на други условия за търговия или споделянето на пазари, освен когато споразуменията подобряват производството или дистрибуцията, като същевременно предоставят на потребителите справедлив дял от получените ползи (член 101 от Договора за функционирането на ЕС). Тези стандартни правила за конкуренцията важат за селскостопанския сектор при спазване на определени специфични дерогации, посочени в Регламента за общата организация на пазарите (Регламент (ЕС) № 1308/2013 — „Регламент за ООП“).

Тези насоки се отнасят до три дерогации, основани на ефикасността, които позволяват на производителите на маслиново масло, говеждо и телешко месо и полски култури съвместно да продават и определят цените, обемите и други условия чрез признати организации, ако изпълняват определени условия (членове 169, 170 и 171 от Регламента за ООП). По-конкретно:

-         тези организации трябва значително да подобрят ефикасността на земеделските стопани, като им осигурят подпомагащи дейности, различни от продажбите (напр. съхранение, транспорт, дистрибуция); и

-         обемите, пуснати на пазара от дадена организация, не трябва да надвишават определени прагове (20 % от съответния пазар на маслиново масло и 15 % от националния пазар на говеждо и телешко месо и на полски култури).

Новите насоки помагат на земеделските стопани да спазват тези изисквания. Те ще помогнат също на органите за защита на конкуренцията и на съдебните органи в държавите членки да прилагат новите правила. Те по-конкретно:

-         съдържат ясно определение/означение за вида дейности, които могат да създадат значителната ефикасност, необходима, за да може да се ползва дерогацията, и дават конкретни примери за ситуации, в които тези дейности могат да създадат значителна ефикасност;

-         предоставят насоки за начина на изчисляване на обемите, пускани на пазара от организациите на земеделските стопани, и как да се проверява дали тези обеми не надвишават праговете, отчитайки по-специално естествените промени с течение на времето;

-         обясняват по какъв начин изключителни обстоятелства, като например природно бедствие, могат да бъдат взети предвид при изчисляването на обемите, пускани на пазара от организациите на земеделските стопани; и

-         поясняват ситуациите, в които националните органи за защита на конкуренцията и Комисията могат да прилагат предпазната клауза, предвидена в Регламента за ООП. Благодарение на тази предпазна клауза органите за защита на конкуренцията могат, при изключителни обстоятелства, да решат, че съвместните продажби на организация на земеделски стопани следва или да бъдат преразгледани, или да не се извършват, ако се засяга отрицателно целият пазар.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.