Вие сте тук

Президентът пусна спорния Закон за НСО

вторник, 11 Август, 2015 - 11:43

Президентът Росен Плевнелиев не се съобрази с исканията да наложи вето на Закона за Националната служба за охрана (НСО) и подписа указа за обнародването му. Актът е публикуван в днешния брой на Държавен вестник, съобщава "Дневник", цитиран от БНР.

Миналия месец документът беше приет от парламента след многобройни критики. Правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него. На практика новият закон не прави нищо особено ново, по-скоро запазва досегашното състояние и функции на службата. Липсата на реформи и на идея за бъдещето на НСО е една от най-сериозните забележки на експертите по закона. Според повечето от тях НСО остава слуга властта - частни шофьори, които да ги чакат до ранните часове на нощта пред барове и заведения, хора, които да опитват храната им, да могат да бият и арестуват заради тях, да превозват деца и други роднини.

Въпреки призивите службата да бъде свита, да бъде ограничен кръгът на охраняваните, дори да бъде преместена като звено в МВР, такава промяна няма. Запазва се военизираният статут на НСО, която остана на подчинение на държавния глава, както и широкият кръг хора, които ще се ползват от услугите да бъдат превозвани, охранявани и обслужвани с бюджетни средства. Остава възможността НСО да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Гардовете ще могат да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие.

Забранено е само физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати да се използват срещу видимо малолетни хора и бременни жени. Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.