Вие сте тук

НАТО подкрепя Турция в борбата с "Ислямска държава"

Дата на публикуване: 
вторник, 28 Юли, 2015 - 16:31

НАТО подкрепя Турция в борбата с "Ислямска държава", но Анкара не е поискала военна помощ, заяви Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

" Турция не се е обръщала за военна помощ. Турция е силна страна от НАТО, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса", подчерта Столтенберг. Той отбеляза също, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с "Ислямска държава".

Генералният секретар изрази съболезнования на турския народ и правителство за неотдавнашните нападения в страната, причинили човешки жертви. Столтенберг заяви, че тероризмът във всичките му форми никога не може да бъде оправдан, като подчерта, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава".

"Тероризмът е заплаха за сигурността на НАТО, заплаха за международната сигурност и стабилност. Алиансът много внимателно следи ситуацията на южната си граница, ние заедно напълно подкрепяме Турция в борбата с тероризма", каза той. Столтенберг обаче посочи, че НАТО не участва в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с "Ислямска държава", като подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ.

Днешното заседание, свикано по искане на Турция от 26 юли, е едва петото по рода си, откакто преди 66 години бе основан политическият и военен съюз, отбеляза Асошиейтед прес. Уставът на НАТО дава право на страните членки да поискат извънредни консултации, ако смятат, че териториалната им цялост, политическата независимост или сигурността им са застрашени.

В изявление, огласено след заседанието, постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО обещаха "силна солидарност" с Турция след серията терористични нападения в страната, предаде ДПА. Те посочиха, че са обсъдили "заплахите срещу Турция" и ще продължат да следят много внимателно развитията на югоизточната граница на НАТО.