Вие сте тук

Турция поиска извънредна среща на НАТО

Дата на публикуване: 
понеделник, 27 Юли, 2015 - 09:53

Турски бойни самолети нанесоха нова серия от въздушни удари срещу бази на бунтовници от Кюрдската работническа партия в Северен Ирак. Офанзивата започна след самоубийствения атентат в Суруч преди седмица, съобщава БНТ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика във вторник извънредно заседание на Северноатлантическия съвет – посланиците на 28-те страни в НАТО. По искане на Турция Съветът ще разисква сигурността след атентата в Суруч, при който загинаха 32 души, както и последвалите турски военни действия срещу “Ислямска държава” и Кюрдската работническа партия.

Официално като причина за искането е посочен член 4-ти от договора. Той гласи, че страните ще се консултират заедно когато, по мнението на някоя от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните е застрашена. Турският премиер Ахмет Давутоглу побърза да увери, че Анкара няма намерения да праща войски за сухоземна операция в Сирия.

Междувременно един полицай беше убит в ожесточен сблъсък с крайнолеви демонстранти в истанбулския квартал Гази. Служителят на реда е бил прострелян и е издъхнал в болница от раните си. Протестите, които прераснаха в насилие, избухнаха в петък вечер след като активистка на крайната левица беше убита при полицейска акция по-рано през деня.