Вие сте тук

Намалява употребата на тютюн в Европа

петък, 29 Май, 2015 - 14:40

В навечерието на световния ден без тютюнев дим (31 май, неделя) Комисията публикува проучване на Евробарометър за отношението на европейците към тютюневите изделия. То показва тенденция към намаляване на тютюнопушенето в Европа, съобщава Рапид. Общият спад спрямо 2012 г. е 2 процентни пункта (26 % спрямо 28 %), като най-голямото намаление (4 процентни пункта) е сред младите хора, а именно във възрастовата категория 15 — 24 год. (25 % спрямо 29 %). Все още се наблюдават значителни разлики в консумацията на тютюневи изделия, като процентите са най-ниски в Швеция (11 %) и Финландия (19 %), а най-високи — в Гърция (38 %) и България (35 %). Що се отнася до опитите за отказване, по-голямата част от пушачите са се опитвали (59 %), като 19 % са се опитали през последните 12 месеца. По отношение на електронните цигари 12 % от европейците са ги пробвали в сравнение със 7 % през 2012 г. 67 % заявяват, че са прибягнали до тях в желанието си да намалят или откажат тютюнопушенето. Въпреки това само 14 % от лицата, консумиращи електронни цигари, са могли да откажат тютюнопушенето, което означава, че те не са особено ефективен начин за отказване на пушенето.

Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис подчерта, че средната възраст, на която европейците пропушват, остава без промяна, а именно 17,6 год.
Комисар Андрюкайтис заяви: „Данните показват, че борбата срещу тютюнопушенето не е спечелена, особено сред младите хора. Неприемливо е, че тийнейджърите в Европа продължават да са привлечени от тютюнопушенето. Основна цел на Директивата за тютюневите изделия е тези опасни продукти да не са заблуждаващо привлекателни за младите хора. Поради това с нея са забранени вкусово-ароматните качества, които прикриват острия вкус на тютюна, както и пакетите с тънки цигари и пакетите с под 20 цигари. Освен това съгласно тази директива здравните предупреждения, състоящи се от снимка и текст, трябва да покриват 65 % от опаковката.“

Проучването на Евробарометър показва някои интересни данни за електронните цигари, които са относително нов продукт. Въпреки че 12 % от европейците са ги пробвали, понастоящем 2 % ги консумират. Тези стойности са се увеличили значително от 2012 г. насам (съответно 7 % и 1 %). По-вероятно е младите хора да са ги опитвали, отколкото възрастните (13 % от възрастовата група 15 — 24 г. в сравнение с 3 % от хората над 55 г.). Въпреки че по-скоро европейците започват да консумират електронни цигари, за да намалят или спрат тютюнопушенето (67%), само 21 % от пушачите са могли да ограничат по този начин цигарите, а 14 % са преустановили да пушат.

 Излагането на тютюнев дим в барове и ресторанти продължава да намалява. Само 12 % са заявили, че са били изложени на тютюнев дим в заведения за хранене през изминалата година (спад от 14 % през 2012 г.), а този процент е 25 за питейните заведения (намаление от 28 % през 2012 г.). Освен това 73 % от работниците в Европа рядко или никога не са били изложени на тютюнев дим на работното си място.

По-голямата част от европейците одобряват стриктните мерки за тютюневите изделия и електронните цигари. Например 70 % са положително настроени към по-добрата проследимост на тези изделия, за да се намали незаконната търговия (мотото на тазгодишния световен ден без тютюнев дим), дори ако това доведе до увеличение на цената им. Що се отнася до рисковете, съдържанието на катран или никотин се счита за източник на най-голямата вреда (32 %), следвани от добавките (12 %). По отношение на електронните цигари процентът на включените в проучването хора, които ги считат за вредни, се е увеличил от 27 % на 52 % само за две години.

 40 % от респондентите са наблюдавали реклами или промоции на тютюневи изделия през последните 12 месеца, по-конкретно в местата за продажба (39 %) и на билбордове

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.