Вие сте тук

ЕП отдаде почит на жертвите на терористичните атаки в Париж

вторник, 13 Януари, 2015 - 11:42

„Насилието с калашници няма да ни накара да се откажем от нашите европейски ценности“, обеща председателят на ЕП Мартин Шулц, споменавайки имената на 17-те души, убити миналата седмица при нападенията на Charlie Hebdo и еврейския супермаркет. След като запазиха минута мълчание, политическите групи в ЕП направиха изявления. Някои видяха в изразената от милиони граждани в цяла Европа и в целия свят солидарност възраждане и утвърждаване на основните европейски ценности, съобщават от ЕП.

„Тези 17 карикатуристи, журналисти, полицаи, служители и граждани от еврейски произход бяха убити, тъй като представляват за фанатиците нещата, които те не могат да понасят: критика, чувство за хумор, сатира и свободно слово“, заяви г-н Шулц. „Не трябва да позволяваме страхът, антисемитизмът, ислямофобията и омразата да подкопават основните ни ценности: свободата на словото и свободата на печата, толерантността и взаимното уважение“, заяви той.

Ален Ламасур (ЕНП, Франция) изрази възхищението си от милионите граждани, които заляха улиците с „цунами от човечност“, като „мощен вик на братство между всички народи на Европа“. „11 януари 2015 г. е рождената дата на Европа на хората (...), обединени в своите ценности срещу омразата“, заяви той и добави, че „първата универсална ценност, изразена от европейците, е мирът и задължението за опазването му чрез защитата на различията, на всички различия“.

„Аз заявявам, както и милионите други хора по целия свят, че ние никога няма да отстъпим“, заяви г-жа Перванш Берес (С&Д, Франция). „Когато дадено бедствие застигне един от нас, ние не трябва да позволяваме на никого да ни раздели. Всички ние сме Charlie, паднали дори без някой бог да го е пожелал. Нашият идеал е демокрацията. Нека я защитим със специална награда „Сахаров“ за Charlie Hebdo“, предложи тя.

Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) заяви: „без значение какво се случва, нашите ценности няма да се променят, защото вярваме в свободата на изразяване на мнение и свободата на религията. Страданието трябва да засили решимостта ни да дадем отпор на тези атаки; то трябва да ни сближи, защото само ако работим заедно, ще успеем да надвием предизвикателствата“.

Ги Вехофстад (АЛДЕ, Белгия) заяви: „Нека не забравяме, че сред тримата убити полицейски служители има чернокожа жена, мюсюлманин и французин. Това е свидетелство, че нашите общества са мултикултурни и върховенството на закона създава възможности за всички. И все пак, от Мадрид до Лондон и Париж, трябва да признаем и една грешка: тези терористи са наши деца, които са родени тук, отгледани тук и загинали тук.“

„Франция скърби, но застава твърдо срещу тези екзекуции на журналисти, полицейски служители и граждани като единен фронт, бариера срещу варварството“, заяви г-н Патрик Льо Ярик (ЕОЛ/СЗЛ, Франция). „Трябва да работим заедно за премахването на тероризма, (...) за разрешаването на диалектиката сигурност/мир. Не можем да жертваме сигурността на олтара на свободата, нито свободата на олтара на сигурността (...), нито можем да изоставим на произвола на съдбата толкова много квартали, млади хора и деца“.

Мишел Риваси (Зелените/ЕСА, Франция) заяви: “Нашите мисли са със 17-те жертви, артисти и журналисти, полицаи, християни, евреи, атеисти и мюсюлмани. Не бива да падаме в капана на фанатици и демагози. Това не е война между цивилизациите. Трябва да избегнем и друг капан – погребването на нашите граждански свободи под снаряжения за сигурност”.

Найджъл Фараж (ЕСПД, Обединено Кралство) критикува политическите лидери за тяхната военна намеса в Средния Изток. „Всъщност, това, което направихме, е да събудим дълбоко възмущение сред голяма част от мюсюлманската общност. (...). Позволихме на проповедници на омразата да се разхождат, изговаряйки неща, които са напълно неприемливи. Резултатът от всичко това е пета колона, живееща в нашите държави, настроена изцяло срещу ценностите ни”.

Марин Льо Пен (независима, Франция), заяви: „Първото ни задължение към жертвите е да наречем с името му това, което ги уби. Не тероризмът го направи. Тероризмът е средство. Това, което ги уби, е ислямският фундаментализъм. Той убива по целия свят, погубвайки хиляди хора. Трябва също да сме критични и към себе си. Способна ли е Европа да ни защити, да защити европейските народи от заплахата на ислямския фундаментализъм?”.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.