Вие сте тук

Европейският социален фонд ще осигури над 1 млрд. евро за работни места и социално приобщаване в България

петък, 28 Ноември, 2014 - 14:26

Днес Европейската комисия прие оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за България относно прилагането на Европейския социален фонд (ЕСФ) в периода 2014—2010 г., съобщават от ЕК

В тази програма се определят приоритетите и целите, за които ще бъдат похарчени 1092 милиона EUR (от които 939 милиона от бюджета на ЕС, включително 55 милиона EUR по инициативата за младежка заетост), което ще допринесе за създаването на работни места и засилването на социалното сближаване в България.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви: "Важно е, че България вече може да усвоява средства от новото поколение програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз. Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно. Комисията ще работи в партньорство с България, за да гарантира, че тези средства помагат на хората да си намерят работа и по-успешно да се интегрират в обществото."

Комисарят за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, Мариан Тейсен, заяви: „Това е първата одобрена програма за България за периода 2014—2020 г. по европейските структурни и инвестиционни фондове. Този факт е достоен за отбелязване, тъй като демонстрира решимостта на България да се заеме приоритетно с трайните предизвикателства в областта на заетостта и социалното приобщаване и да ускори развитието на своя човешки капитал. Радвам се, че Европейският социален фонд ще продължи да бъде ключов финансов инструмент за добавянето на значителна стойност към националните политики в областта на заетостта и социалното приобщаване.“

Програмата има две общи цели: увеличаване на заетостта и намаляване на социалното изключване и равнището на бедността. Инвестициите ще се съсредоточат в следните приоритетни области:

Увеличаването на заетостта ще бъде постигнато чрез проекти (около 550 милиона EUR), насочени към подобряване на достъпа до работни места и подпомагащи трайно безработните и младите хора, особено онези от тях, които са под 29 г. и не работят, не учат и не посещават курсове за обучение.  Ключова роля ще играе подобряването на работата на обществените служби за безработни, като ще бъдат създадени повече такива служби. Ще се насърчават самостоятелната заетост и способността за бърза адаптация към промени. Освен това, на всички категории и възрастови групи безработни ще бъдат предложени възможности за обучение през целия живот. Така работещите и търсещите работа ще получат помощ за придобиването на нови умения и квалификации, за да подобрят своята професионална перспектива.

Около 286 милиона EUR са предвидени за мерки за социално приобщаване. Те ще бъдат насочени към по-младите и по-възрастните членове на обществото, хората с увреждания и малцинствата, като например ромската общност. Ще се насърчават социалното предприемачество и достъпът до професионално обучение, както и подобряването на достъпа до здравно обслужване и социални грижи.

По оперативната програма ще се финансират също и подобрения на обществените услуги в областта на заетостта, социалните въпроси и здравното обслужване.  Финансирането на международен обмен на добри практики ще допринесе за постигането на тези цели.

През периода на финансиране се очаква чрез програмата да бъде подобрена квалификацията на около 100 000 лица, да се даде работа на 28 000 търсещи работа и да се помогне на над 17 000 млади хора чрез мерки в областта на заетостта и обучението. От възможностите за обучение през целия живот ще се възползват около 160 000 души, а няколко хиляди деца, включително деца с увреждания, ще получат по-добър достъп до здравно обслужване.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.